ivar-lo johanssonNär det handlar om svenska litterära författare är det nog ingen som kan bortse från Ivar Lo Johansson. Har är en av de mest framstående författarna i svensk litteraturhistoria. Denna stora författare föddes i Ösmo som är en av de förorter till Stockholm som ligger närmast Nynäshamn. Ivar Lo Johansson var av den proletariska skolan vilket visade klart och tydligt i de över 50 olika böcker som denne man hann skriva innan han dog den 11 April 1990. Hans böcker har inte fått sin stora uppmärksamhet enbart för att de är spännande, intressanta och välskrivna utan också för att de tar upp det svenska samhället på ett mycket realistiskt och verklighetstroget sätt.

I böckerna skrivna av Ivar Lo Johansson upptas den svenska arbetarklassen under många olika decennier, vilket gör att det alltid finns ett nutidsperspektiv i alla de böcker avsedda för de år de skrevs. De böcker som skrivits av Ivar Lo Johansson är så kallade odödliga verk, vilket även har fått en speciell plats i Nynäshamn. Här hittar du som besöker staden ett Ivar Lo Johansson museum, där du kan finna mycket intressant information om denna författare som du inte tidigare har lärt dig i skolan. 1979 vann Ivar-lo Johansson Nordic Council´s Literature Prize, vilket på den tiden var ett mycket stort pris.

Vad vore världen utan Ivar Lo Johansson?

Nu är det väl inte så att det går att säga att världen inte hade klarat sig utan Ivar Lo Johansson som författare. Här handlar det bara helt enkelt om vad alla hade gått mist om, och aldrig fått veta eller ta del av i alla de böcker som lever kvar efter denne svenska författare. Det handlar helt enkelt om en man som bidragit på ett storartat sätt till att fylla den svenska litteraturhistorien med mycket kvalitativt material. Därför bör du som gillar att läsa ta del av denna bokskatt.